NOTIUNEA DE SEDIU PROFESIONAL

Codul penal instituie ca agravanta, infractiunii de furt, si stabileste prin dispozitiile art. 229 alin 2 lit. b ca furtul savarsit prin violare de domiciliu sau sediu profesional se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.

Discutiile privitoare la notiunea de sediu profesional au fost lamurite de CEDO, secţia IV, odata cu publicarea hotărârii in cauza Petri Sallinen şi alţii versus Finlanda din data de  27 septembrie 2005, 50882/99

“Art. 8 se aplică şi sediului profesional al unei persoane în măsura în care acesta îşi desfăşoară o bună parte a vieţii sale private în acel spaţiu.

Art. 8. Inviolabilitatea domiciliului şi a corespondenţei. Curtea a amintit faptul că art. 8 se aplică şi sediului profesional al unei persoane în măsura în care acesta îşi desfăşoară o bună parte a vieţii sale private în acel spaţiu. De aceea, percheziţionarea şi ridicarea hardului calculatorului constituie o ingerinţă în drepturile reclamantului prevăzute de art. 8. O astfel de ingerinţă este posibilă doar în măsura în care este prevăzută de legea internă. Prin prevederea în legea internă, Curtea înţelege doar actele legislative care cuprind suficiente garanţii contra unei aplicări arbitrare. În speţă, Curtea observă că legislaţia finlandeze care reglementa posibilitatea căutării într-un calculator şi ridicarea memoriei acestuia nu cuprindea nici o formă de control a luării acestei măsuri. De aceea, art. 8 a fost violat.”

Astfel, se intelege ca si in cazul persoanelor juridice, ca in cazul persoanelor fizice, prin notiunea de sediu profesional se intelege nu doar sediul profesional, in strictul sens al cuvantului, cat si orice spatiu (punct de lucru) unde aceasta isi desfasoara activitatea economica.