CERERI ACCESORII DIVORTULUI

Odata cu cererea de divort, daca din casatorie au REZULTAT COPII MINORI, se solicita  stabilirea domiciliului minorilor precum si stabilirea EXERCITARII AUTORITATII PARINTESTI.

Prin intrarea in vigoare a NOULUI COD CIVIL, in anul 2012, termenul de INCREDINTAREA MINORULUI  a fost substituita, prin alinierea la prevederile legilor Uniunii Europene, cu cel de EXERCITARE A AUTORITATII PARINTESTI.

Astfel, daca in trecut, era evidenta orientarea instantei de judecata spre INCREDINTAREA MINORULUI CATRE MAMA, prin alinierea la Uniune a fost adoptata noua notiune prin care se hotaraste modul de EXERCITARE A AUTORITATII PARINTESTI.

Art. 398 Noul Cod Civil stabileste posibilitatea ca care exercitarea autoritatii parintesti se poate face de catre un singur parinte dacă există motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotărăste ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinti cu obligatia ca celălalt părinte sa isi păstreze dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Practica instantelor de judecata, pana la acest moment, indica o orientare in sensul exercitarii autoritatii parintesti de catre ambii parinti.

Interpretarea prevederilor legale de catre instantele de judecata ne arata ca pentru a desemna un singur parinte cu dreptul de exercitare a autoritatii parintesti este necesar, in mod obligatoriu, sa faci proba ca cel “decazut din drepturi” este agresiv cu minorii, le induce un sentiment de teama si insecuritate, astfel ca in Romania este, deocamdata, un fel de MISIUNE IMPOSIBILA sa OBTII DREPTUL DE A EXERCITA AUTORITATEA PARINTEASCA.

Sunt nenumarate exemple de cazuri in care instanta de judecata a dat o hotarare “STRAMBA”.

Dupa divort, folosind in mod abuziv o astfel de hotarare, DE EXERCITARE A AUTORITATII PARINTESTI DE AMBII PARINTI, s-a dovedit ca se pot pune piedici in cresterea si dezvoltarea minorului. Nu odata s-a intamplat ca unul din fostii soti sa isi stabileasca resedinta in strainatate si sa refuze sa isi dea acordul, in scris in fata unui notar, pentru ca minorul sa se deplaseze cu celalalt parinte in strainatate. Ori pentru inscrierea intr-o unitate scolara… Exemplele pot continua…