CONTOPIREA PEDEPSELOR – DIFERENTE INTRE VECHEA SI NOUA REGLEMENTARE A CODULUI PENAL

CONTOPIREA PEDEPSELOR – DIFERENTE INTRE VECHEA SI NOUA REGLEMENTARE A CODULUI PENAL

            Noul cod penal, in vigoare din 1 februarie 2014 aduce noi reglementari cu privire la modul in care instanta de judecata solutioneaza cererile de contopire a pedepselor.

            Astfel, daca potrivit Codului penal din 1969, instanta de judecata avea posibilitatea, in cazul contopirii pedepselor, aplicate pentru fapte concurente, aplicarii unui spor de pedeapsa, Noul Cod Penal, in vigoare, impune magistratilor obligativitatea adaugarii sporului de pedeapsa.

            Codul penal din 1969 prin dispozitiile art. 34 alin. 1 lit. b arata ca atunci cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoarea, se aplica pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporita pana la maximul ei special, iar cand acest maxim nu este indestulator, se poate adauga un spor de pana la cinci ani.

            Noul cod penal, in vigoare, prin dispozitiile art. 39, stabileste modul de calcul al pedepsei principale in caz de concurs de infractiuni.

            In acest caz, art. 1, atunci cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoare, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite ( lit. b).

            Este evidenta diferenta pe care o face legiuitorul prin dispozitiile Noului cod penal, fata de cel din 1969, stabilind magistratilor obligativitatea adaugarii unui spor de pedeapsa.