JUDECATA IN CAZUL RECUNOASTERII VINOVATIEI

JUDECATA IN CAZUL RECUNOASTERII VINOVATIEI

 

            Institutia judecarii unui inculpat in cazul recunoasterii vinovatiei reprezinta o noutate in sistemul de drept penal roman si reprezinta preluarea modului de justitie negociata din sistemul de drept anglo-saxon, prin adaptarea elementelor specifice sistemului de drept common law la cel de tip continental. Acest tip de negociere este specific dreptului practicat in state precum Grecia, Franta, Belgia ori Germania.

                Judecata in cazul recunoasterii vinovatiei vizeaza doua aspecte.

            In primul rand, atunci cand din probele administrate rezulta date suficiente cu privire la existenta faptei pentru care in cursul urmaririi penale a fost pusa in miscare actiunea penala, procurorul are posibilitatea incheierii cu inculpatul un ACORD DE RECUNOASTERE A VINOVATIEI, prin care se recunoaste, de catre inculpat, savarsirea faptei si acceptarea incadrarii juridice pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala, cuantumul pedepsei si modalitatea de executare a acesteia.

            In al doilea rand, institutia judecatii in cazul recunoasterii vinovatiei vizeaza judecata simplificata. In acest caz, inculpatul da o declaratie in fata judecatorului prin care recunoaste in totalitate actele administrate in cursul urmaririi penale, inscrisurile prezentate de parti si recunoaste in totalitate faptele retinute in sarcina sa.

            Trebuie mentionat ca in cazul judecatii simplificate inculpatul poate fi judecat potrivit acestei proceduri doar in cazul in care pentru fapta savarsita codul penal nu prevede o pedeapsa cu detentiunea pe viata.

            In cazul in care instanta admite cererea inculpatului, acesta beneficiaza de reducere a limitelor de pedeapsa cu o treime, in cazul pedepsei inchisorii si cu o patrime, in cazul amenzii.